Etterbehandling

Etterbehandling av tattoo

Vask hender og negler nøye (bruk gjerne engangshansker) og ta av plast/bandasjen på tatoveringen. Skyll tatoveringen i lunket vann og forsiktig vask med mild såpe så blod, blekk og sårvæske forsvinner.  Tatoveringen bør vaskes 3-4 ganger daglig de første dagene, og redusere vaskingen til 1-2 ganger pr dag etter dette.

Det er ikke noe problem og dusje som normalt men tatoveringen må ikke vaskes med noe annet enn anbefalt såpe og skyll tatoveringen godt av til slutt. Men unngå bading i badekar, klor, saltvann eller ferskvann i grotiden. La tatoveringen lufttørke eller klapp den forsiktig tørr med et rent håndkle eller tørkepapir som ikke loer.

Smør et tynt lag med krem og maser det inn i huden for og holde huden myk, og bør smøres et par ganger om dagen så huden ikke tørker inn og danner harde skorper. Overdrevet bruk av krem er ikke bra for tatoveringen så tilpass mengden krem etter hvordan huden din er. Feks de med tørr hud trenger oftere smøring. Smør aldri tatoveringen med andre kremer enn anbefalt av tatovør men også viktig og ikke bruke kremer som har gått ut på dato eller lånt av andre, når disse kan ha bakterier med seg.

Plastfolie eller tynne løse klær kan brukes over tatoveringen om natten de første dagene for å unngå blekk/krem i sengen og at tatoveringen tørker ut iløpet av natten. Husk rent sengetøy. Dekk gjerne til den nye tatoveringen før feks kontakt med dyr, bleie skift eller andre situasjoner med bakterier/hår/smuss/kjemikalier. Men husk tatoveringen også trenger mye luft.

Etter 3-4 dager begynner et tynt lag og flasse av, og dette vil ta et par dager. Unngå tettsittende klær/sko som gnisser på tatoveringen. Når den har flasset ferdig er huden fortsatt veldig tynn og gro tiden vil ta ca 3-4 uker. Under grotiden vil tatoveringen klø og det er viktig å ikke klø eller pelle på den nye tatoveringen. Om du får harde skorper må dette heller ikke pelles på da de kan lage sår og skjolder i tatoveringen.

Unngå direkte sol/solarium da huden er veldig tynn og kan lett bli solbrent. Sunblock eller høy solfaktor kan brukes etter gro perioden for og bevare tatovering og hud best mulig. Tatoveringen skal behandles som et sår og lytt til rådene tatovøren din gir deg. Man kan ikke gi blod før 6 mnd etter man er tatovert pga fare for infeksjoner eller smitte.

Hold det tatoverte området rent og unna bakterier og andre smittekilder.